Resepi Macaron
Bahan-bahan ( 40 Medium-Size Macarons )
- 150g Putih Telur
**Asingkan putih telur dan simpan dalam peti sejuk sekitar 4-5
hari. Keluarkan pada hari anda ingin membuat macarons dan biarkan pada
suhu bilik.
- 100g Gula Caster
- 180g Serbuk Almond
- 270g Gula Icing
- Secubit Cream Tartar
Cara-cara
-
Ayakkan serbuk almond dan gula icing.
-
Putar putih telur dan secubit cream tartar sampai
bertanduk. Masukkan gula caster dan putar sampai gebu dan bertanduk.
Bila angkat pemutar, putih telur tadi tak jatuh.**Jangan terlebih putar,
ia boleh menyebabkan macarons anda pecah semasa dibakar.
-
Masukkan pewarna.**Putar sekejap sahaja. Bila dah rata berhenti putar.
-
Ambil serbuk almond & gula icing yang diayak tadi
(No.1) dan masukkan ke dalam bekas putih telur yang telah diputar tadi
secara berperingkat.**Dalam 4 kali dengan cara kaup balik menggunakan
spatula atau sudip kayu.
-
Masukkan dalam piping bag dan pipekan bentuk bulat atas kertas pembakar di atas dulang.
-
Biarkan macarons rehat selama 45 minit.**Biarkan
permukaan macarons kering sebelum dibakar, bila disentuh permukaannya
agak keras dan tidak melekat pada tangan.
-
Sebelum bakar, pre-heat oven 160ºC selama 10 minit.
-
Bakar macarons dalam 10 minit - 160ºC.**Bergantung
kepada saiz macarons dan juga jenis oven. Jika saiz macarons kecil,
kurangkan masa membakar.
-
Biarkan macarons sejuk sebelum anda angkat dari kertas pembakar.
-
Untuk resepi Salted-Caramel filling (inti) klik
sini
-
TIPS
**Selepas pipekan atas kertas pembakar, ketuk2 permukaan bawah
dulang. Proses ini dilakukan untuk mengeluarkan udara dalam macarons.
**Silicone mat dapat mengelakkan macarons anda daripada melekat.
Ianya juga lebih jimat kerana anda boleh basuh dan guna semula
berbanding menggunakan kertas pembakar biasa.
**Jika tapak macarons anda masih melekat bermakna macarons anda
belum masak sepenuhnya. Jadi masukkan ke dalam oven selama beberapa
minit lagi.
- PERINGATAN
**Membuat macarons memerlukan kesabaran dan ketelitian yang tinggi.
Sukatan dan cara pembuatan yang salah akan mempengaruhi macarons anda.
-
MACARONS
**Kurang Masak
-
**Suhu Terlampau Panas
No comments:
Post a Comment