Resepi
yang diambil daripada blog Ilham Dapur ni memang mengujakan.
Bahan-bahan
(loyang 4 segi 7x7 inci) - update resipi
- 125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
- 1/2 sudu kecil garam
- 60g mentega - suhu bilik
- 110g gula halus
- 1 biji telur saiz A - suhu bilik
- 1/2 sudu kecil essen vanilla
- 120ml susu segar - suhu bilik
- 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
- 2 sudu kecil pewarna merah - 1 sudu warna kurang merah
- kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
- 1/2 sudu kecil cuka
- 1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
- 200g cream cheese - suhu bilik
- 1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
- 60g gula halus
- 1 sudu besar jus lemon
Oven dipanaskan pada suhu 170 C. Kemudian alaskan loyang dengan paper sheet dan biarkan kertas lebih daripada loyang supaya senang untuk keluarkan kek nanti. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit. Tepung diayak bersama garam dan ketepikan seketika. Didalam mangkuk lain, pukul mentega hingga putih dan berkrim, kemudian masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit Lastly masukkan telur dan vanilla, pukul lagi sehingga sebati. Selepas tu, susu segar, pewarna merah dan coklat emulco di satukan dan kacau sehingga sebati.
Masukkan
tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan di
dahulu tepung dan di akhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega tadi
dan habiskan dalam 3x tuang. Kemudian, satukan cuka dan baking powder,
biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau
sehingga sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble. Tuang
dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan
dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.
Cara Membuat Lapisan Cheesenyer:-
Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus lemon dan telur. Putar biar sekata dan sebati. Seterusnya tuangkan ke atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
Bakar selama 30-35
minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan
kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air
panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheese kek, tujuannya agar
kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum
dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong
agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar
seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan.
Nota : Lapisan cheese tu adalah di syorkan bakar guna api bawah saja agar warna cheese tidak kuning sangat.
No comments:
Post a Comment