Bahan-bahan
4 lbiji (120 grams) telur putih
1 cawan (200 grams) gula kaster
1/2 sudu kecil vanilla esen
1 sudukecil cuka makanan
1/2 sudu makan tepung jagung
Topping:
1 cup (240 ml) whipping cream
1 1/2 sudu makan (20 grams) gula icing
1/2 sudu kecil vanilla esen
Cara membuat krim
- Pukul krim dengan gula dan vanilla sehingga kembang.
Bahan lain
Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda
Cara membuat
Pertama jangan bercampur kuning telur semasa mengasingkan
putih telur nanti putih telur tak naik, kedua semasa anda memeukukl
putih telur hendaklah betul2 kembang dan gebu, ketiga semasa membentuk
pavlova sebelum bakar pastikan anda bentukkan seperti kubah yer, bukan
apa nanti bila dah masak takdelah dia jadi leper macam silikon pancit
hehe. akhir sekali lepas masak biarkan seketika kat oven sambil dibuka
pintu oven dalam 5-10 minit supaya tak mendap atau retak. Itu sajalah.
So selamat membuat.Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda
Cara membuat
- Pukul putih telur sehingga setengah kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuhnya. Pastikan guka semuanya telah hancur.
- Kemudian masukkan vanilla esen, cuka dan tepung. Kacau dengan spatula perlahan-lahan.
- Tuangkan atas kertas minyak dan bentukkan bentuk kubah selebar lebih kurang 18 cm diameter.
- Bakar dalam oven sepanas 130 darjah C selama lebih kurang 1 jam. Tuttup suis dan biarkan dalam oven sehingga sejuk.
- Keluarkan dari oven dan sapukan dengan krim. Hiaskan dengan buah-buahan segar.
sumber azli razali
No comments:
Post a Comment